Jaarthema 'Aan tafel'

We gaan het seizoen in met een nieuw thema: ‘Aan tafel’. Daarmee sluiten we ons aan bij het jaarthema dat de Protestantse kerk in Nederland aanreikte. Op tal van momenten en op verschillende manieren zal dit thema dit seizoen terugkomen.

We zijn gemeente van Christus. Het thema ‘Aan tafel’ richt de schijnwerper dan ook allereerst op de Avondmaalstafel. Daar proeven we een diep en verstrekkend geheim van ons leven: Jezus roept en nodigt ons. De kerk is geen project van ons, maar is zijn werk en is van Hem. En wij? Wij gaven en geven gehoor aan Jezus’ nodiging – God weet waarom. We gaan, we zitten aan tafel en Hij is de gastheer. We brengen niets mee en Hij deelt uit: mild en overvloedig. We zijn allemaal te gast en leven op zijn kosten. Daar klopt het hart van ons jaarthema. Vervolgens raakt het heel ons leven. Aan tafel ontmoeten we elkaar. Dus dan zal het al gauw gaan over hoe we samenleven en over eenzaamheid. Aan tafel eten we. Dat bepaalt ons bijvoorbeeld bij onze eetgewoonten en onze consumptie, de productie en de verdeling van ons voedsel, de zorg voor de schepping. Dát er iets op tafel staat, is in deze wereld niet vanzelfsprekend. Daarom danken we God als we aan tafel gaan. Het kan niet anders of dat brengt ons er ook toe om indringende vraagstukken onder ogen te zien: rond rijkdom en armoede, overvloed en gebrek, recht en onrecht. Kortom: het jaarthema ‘Aan tafel’ raakt veel aspecten van ons leven en waaiert breed uit.

Als we in de kerkdiensten de Bijbel openen, doen we dat vaak met het jaarthema in ons achterhoofd. Ook in de diverse kringen is het thema ‘Aan tafel’ een belangrijke leidraad voor wat we met elkaar delen en bespreken, maar de invalshoeken kunnen heel verschillend zijn. Natuurlijk krijgt het jaarthema ook gestalte op de diverse momenten dat we samen aan tafel zitten om een maaltijd te gebruiken, met iedereen die maar wil. Graag ook met u, met jou…!