Schoolkerkdienst 1

Activiteitenkalender

Activiteitenkalender

Aan de keukentafel

‘Aan tafel’ - dat is het thema voor dit seizoen. Ds. Gert van de Pol en zijn vrouw Rieneke haken daarbij aan met een passend initiatief: ‘Aan de keukentafel’. Hieronder leggen ze het uit. Lees het als een hartelijke uitnodiging!

Niet iedereen heeft een keukentafel. Je keuken moet er groot genoeg voor zijn. Maar áls je een keukentafel hebt, is het misschien wel een van de mooiste plekken in huis. Rond de keukentafel gebeurt van alles. Kinderen die uit school komen, vallen er neer en doen hun verhaal. Je buren of vrienden komen langs om even uit te puffen en bij te praten. Je zet ondertussen koffie, schilt de aardappels of doet andere voorbereidingen voor de maaltijd. Met de geur die de koffie of de ovenschotel verspreidt, praat je over van alles en nog wat. Samen geniet je van het bakje koffie (of thee), je deelt verhalen of maakt geintjes. Je praat over het nieuws van de dag, over het weer, over wat er in het dorp speelt. Soms is er opeens een gesprek over dingen die je diep beroeren: ziekte, dood, zorgen, geloof. Aan de keukentafel moet niets, maar kan alles.

In de pastorie staat zo’n keukentafel. Ook daar kan iedereen aanschuiven. Welkom! Op dinsdagochtend gaan we er alvast voor zitten: om iedereen te ontvangen die wil aanschuiven. Koffie is er, thee natuurlijk ook. En soms – wie weet – wat extra’s. Maar altijd ruimte voor gesprek. Of het nu gaat om het uitwisselen van nieuwtjes of een reactie op de preek, een grap of een gesprek over de dood, een punt van overleg of een mededeling, een praktische vraag of een ingewikkeld dilemma… Niets moet, maar alles kan. Praat je liever even persoonlijk met de dominee? Ook dat kan. Want de pastorie heeft gelukkig méér ruimtes dan alleen de keuken…

Elke dinsdagochtend gaan we er dus voor zitten: vanaf een uur of tien uur. We zijn benieuwd wie er bij ons aanschuiven. En wat zij te vertellen hebben. En of we kunnen lachen, of huilen. Want aan de keukentafel moet niets, maar kan alles. P.S. Natuurlijk zijn we er ook weleens niet. Als we vakantie hebben, bijvoorbeeld. Of bij onvoorziene gebeurtenissen. Maar bedenk: die dinsdagochtend staat symbool voor de lage drempel van de pastorie. Ook op andere momenten ben je hartelijk welkom. En bellen of appen om een afspraak te maken kan natuurlijk ook altijd.